Hrvatski
| 16.05.2011 u 9:33 sati |
 • Share

Infosistem isplaćuje dividendu!

Lora Čurković, predsjednik Uprave Infosistema, u Poslovnom Dnevniku (27.5.2011.) govori o planovima za iduću godinu te uspješnom poslovanju tvrtke u ovoj i prošloj godini.

Prenosimo članak u cijelosti:

“Uprava Infosistema, najstarijega hrvatskog sistemskog integratora, predložila je isplatu dividende za 2010. od 14 kuna po dionici, doznaje Poslovni dnevnik. Lani je unatoč padu cjelokupnog IT tržišta u Hrvatskoj za pet posto, koliko je procijenio IDC Adriatics, Infosistem zabilježio rast prihoda i dobiti. Prema podacima Infosistema prihod kompanije porastao je pet posto, na 52,8 milijuna kuna. Dobit je pak porasla na 1,69 milijuna kuna s gubitka od 2,5 milijuna kuna godinu prije. Lora Čurković, predsjednik Uprave Infosistema, pojašnjava da je to rezultat opsežnog restrukturiranja poslovanja i nove poslovne strategije. “Cilj je Infosistem, tvrtku koja ima najstariji hrvatski informatički brend star trideset godina, pozicionirati kao specijalista za ICT rješenja u bankarstvu, zdravstvu, komunalnim službama i javnoj upravi”, ističe Čurković. Dio te strategije bio je i prelazak Čurkovića i direktora prodaje Andreja Broza iz Combisa u Infosistem te najnovija akvizicija novog člana Uprave Denisa Cara, koji je prethodno bio direktor Sektora proizvodnje i logistike Inina Proplina.

Što je utjecalo na rast prihoda i dobiti u prošloj godini?
Realizirali smo nekoliko vrijednih poslova u bankarskom sektoru, među kojim bih istaknuo OTP Hrvatsku te nekoliko drugih banaka. No posebno nam je važan izvozni posao u Novoj kreditnoj banci Maribor, drugoj po veličini banci u Sloveniji, gdje smo već dugi niz godina vrlo aktivno uključeni u podršku njihova središnjeg bankarskog sustava. Vrlo dobre rezultate možemo zahvaliti i izvrsnoj suradnji s Hrvatskim cestama i Hrvatskim autocestama, određenim poslovima u zdravstvu i tijelima lokalne samouprave. Ključno je da smo redefinirali svoj status u tim prodajnim segmentima u kojima imamo visoku razinu izvrsnosti i kvalitete te na kojima možemo graditi našu budućnost.

Kako ste usred krize uspjeli povećati profitabilnost?
U 2009. imali smo gubitak od 2,5 milijuna kuna te vrlo narušenu likvidnost. Bilo je to vrlo izazovno vrijeme u kojem smo započeli konsolidaciju poslovanja. Morali smo pronaći odgovore na drastičnu eroziju likvidnosti i zatvaranje velikih projekata, kako u javnom, tako i privatnom sektoru. Stoga smo u 2010. postavili za cilj ponoviti rezultat iz prethodne godine i sve snage uprijeti u reorganizaciju i povećanje efikasnosti. Rezultat je bio bolji od očekivanja pa smo plan u segmentu profitabilnosti prebacili za više od 50 posto.

Što je bilo ključno: rezanje troškova ili novi poslovi?
I jedno i drugo. Redizajnirali smo interne procedure i procese. Stavili naglasak na primjenu ISO normi 9001:2008 za kvalitetu. U nekim smo segmentima posao centralizirali, u drugim decentralizirali. Ono što je sasvim sigurno to je da mijenjamo poslovanje iznutra, ali i našu percepciju prema van. Mijenjamo se kontinuirano, organizacijski i kadrovski, i taj je proces nezaustavljiv. S druge strane naša misija je korisnicima pružati sigurno i dugovječno partnerstvo, nudeći im svoja poslovna i informatička znanja. Drago mi je da oni to prepoznaju jer to je naš jedini ključ uspjeha!

Kakva je kadrovska politika u Infosistemu? Koji su izazovi koje u tom smislu ima jedna od najstarijih hrvatskih IT tvrtki?
Točno je da je znatan broj naših zaposlenika proživio u Infosistemu cijeli životni vijek. To vam je kao da imate veliku obitelj koja vam je vrlo lojalna. Izrazito smo ponosni na takvu tradiciju. Upravo stoga vodimo računa o tome da naša kadrovska politika i u ovim teškim vremenima bude socijalna u okvirima naših mogućnosti. Cilj nam je da budemo tvrtka u kojoj ljudi vole raditi i u kojoj se mogu razvijati, a sama činjenica da naša prosječna plaća uvelike premašuje hrvatski prosjek dovoljno govori da smo tvrtka poželjna za sadašnje, ali i buduće posloprimce.

Infosistem je prva IT tvrtka koja je bila izlistana na burzi. Je li vas itko u krizi pokušao kupiti?
Infosistem je prvi sistemski integrator u Hrvatskoj koji je bio izlistan na burzi. Trenutno to nismo. Imamo oko 400 malih dioničara od kojih nijedan nije većinski. Više o eventualnim ponudama za preuzimanje svakako znaju dioničari. Sa strane Uprave mogu samo reći da interesa za kupnjom dionica Infosistema ima, ali se zasad u bitnijem vlasnička struktura nije izmijenila.

Hoćete li ući u neki klaster ili na neki drugi način širiti suradnju s drugim IT tvrtkama?
Infosistem želi pridonijeti razvitku suradnje i okrupnjavanju na hrvatskom IT tržištu. Velik je problem domaće IT proizvodnje to što su specifična znanja raspršena u velikom broju malih tvrtki. Jedna od posljedica takvog pristupa je fama koja se stvorila da su uvozna IT rješenja neminovno bolja od domaćih. To ne samo da je netočno već je i štetno za hrvatsku IT industriju. Da u hrvatskom IT-u ima dobrih rješenja potvrda je i naša aplikacija “Bolnička prehrana” u koju smo, zajedno s našim korisnikom, uložili puno truda i znanja te za koju možemo reći da je vrhunski proizvod koji u cijelosti zadovoljava potrebe svih naših bolničkih potreba, a vrlo je primjenjiva i za upravljanje prehranom u vrtićima, pučkim kuhinjama, hotelima, wellnessima i vojsci. U klasterima zasad nismo, ali zato imamo niz uspješnih suradnji na projektima s eminentnim IT tvrtkama. Stvaranje takvih pozitivnih sinergija je višestruko produktivno jer vam omogućuje specijalizaciju i kvalitetniji pristup klijentima.

Niz godina ste vrlo blisko surađivali s Agrokorom. Danas vidimo da njegove mStart telekomunikacije grade jedan od najvećih ‘cloud’-projekata u Hrvatskoj, ali i regiji. Kako će prema vašem mišljenju izgledati IT tržište u bližoj budućnosti?
Sigurno je da će se IT tržište snažno promijeniti u idućih dvije do pet godina. Takozvano računarstvo u oblacima u Hrvatsku je već donijelo nova razmišljanja o proizvodnji i prodaji IT rješenja, ali i nove igrače, ne nužno IT tvrtke. Realno je očekivati da će se na tržište računarstva u oblacima afirmirati T-Com, Vipnet, Fina, Metronet, a vrlo vjerojatno takvi izazovi stajat će i pred raznim maloprodajnim lancima kao što je i Konzum. Primjerice, može se dogoditi da sutra na polici vašega omiljenog trgovačkog lanca bude prijenosnik koji kad kupite automatski dolazi sa servisom za mail i kolaboraciju, računovodstvo i sl. Znači, kupite komad hardvera, a uz njega dobijete i sve osnovne servise za poslovanje malog ureda. Takav trend stavlja pred sve IT tvrtke niz pitanja i prisiljava nas da svi redefiniramo svoju poziciju na tržištu.

Kakve su u tom smislu kompetencije Infosistema?
Infosistem je razvio nekoliko izvorno hrvatskih softverskih proizvoda. Razvili smo vlastiti ERP koji ima značajnu bazu korisnika i certifikat izvornoga hrvatskog proizvoda. Razvili smo “Bolničku prehranu” koja je najcjelovitije takvo rješenje na tržištu i konkurentno u svjetskim okvirima. Također smo u financijskom sektoru jedina hrvatska IT tvrtka koja je uspješno implementirala cjelovit središnji bankarski sustav u Hrvatskoj i Sloveniji, a razvili smo i vlastito rješenje za šaltersko poslovanje te djelomično i za platni promet unutar EU. K tome smo razvili kompletan sustav za mjerenje, nadzor, upravljanje i naplatu u komunalnim tvrtkama. Konačno, imamo rješenje za punu informatizaciju poslovanja lokalne samouprave IZAK, odnosno sustav za izdavanje akata, koji je testiran i koristi se u nekoliko velikih gradova i županijskih središta.

A u vezi s ‘cloudom’?
Početkom ove godine proširili smo kapacitete naše server sobe i realizirali prvi “cloud”-projekt kojim nudimo naš ERP prema modelu pretplate.

Hoćete li se dalje širiti u regiju?
Posao u Novoj kreditnoj banci Maribor bio nam je vrlo važan za rezultat u 2010. godini. Osim toga prisutni smo u FBiH unatrag tri godine gdje smo postavili cjelokupnu hardversku infrastrukturu Željeznica FBiH. Imamo još nekoliko projekata u susjednoj zemlji. Međutim, zasad ne planiramo otvarati urede izvan Hrvatske. Ako idemo van, ići ćemo zbog poslova, a ne uredskog prostora.”

Ivana Šibla 15 10 020 Zagreb Tel: +385 (0)1 65 00 111

 • April 2018
  M T W T F S S
  « Mar    
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  

KUTAK ZA KORISNIKE

Primjedbe i pohvale javite na e-mail

Već 10 godina potvrđujemo kvalitetu!